sâmbătă, 9 septembrie 2017

Penitenciarul Bacau. Cauze determinante ale incidentelor critice


Daca tot e trendul in ANP ca pe functii de comanda sa acceada cei a caror competenta se limiteaza in sfera tocitului ad litteram, propunem directorului adjunct paza, beneficiar al aceluiasi sistem de incadrare, sa reflecte la un mic paragraf pe care l-a tocit corespunzator:

Persoanele private de libertate percep slăbirea autorităţii, existând următoarele tipuri de condiţii favorizante:
 • tolerarea (prin nesancţionare sau sancţionare minimală) a abuzurilor săvârşite de persoanele private de libertate asupra personalului (agresare verbală a personalului, înjurături, îmbrânceli, mod de adresare necorespunzător, atingeri nepotrivite etc.);

Probabil stie mister Bulgaru la ce se refera paragraful asta. Si la fel de bine stie ca puscariei pe care o coordoneaza ca sef al pazei ii lipseste taman izolatorul de pedeapsa. Da, da! Cel de a carui lipsa beneficiaza din plin detinutii majori, huruzind pe holurile parnaii, scuipand si agresand ca pe plaiul fagaduintei. Pentru ca, la fel de evident, nu prea are cine sa le mai dea cate 10 zile de izolare din cand in cand.

Mai bine de doi ani de zile a inceput renovarea a doua sectii pe fonduri norvegiene, pentru a fi transformate conform legislatiei europene, pentru a fi cazati detinutii tineri. Pana la inceputul lucrarilor de renovare, pe una dintre sectii, existau niste camere in care se executa de catre detinutii majori sanctiunea izolarii pina la 10 zile. Odata cu inceperea lucrarilor, spatiul unde se aflau aceste camere de detinere special amenajate pentru executarea acestei sanctiuni, a fost sigilat iar la ora actuala, acele locatii au fost transformate in incaperi de depozitare.

Il intrebam din nou pe adjunctul nostru in ale pazei, cam cate penitenciare din Romania mai functioneaza fara izolator? Fara acea incapere, mister Bulgaru, care pot da nastere la actiuni pe fondul paragrafului de mai sus? Spune-ne dumneata, pana cand nu interpelam din nou ANP. Si, evident, nu ne multumim sa ne transmiteti numarul acelor penitenciare ci si cand va ganditi sa implementati masurile legale de infiintare a izolatorului?
Salariatii si-au cam pierdut rabdarea. Cam nu prea mai au batiste sa-si stearga flegmele detinutilor. Sau poate le dati voie sa se foloseasca de camasa dumneavoastra. Si nici rabdare sa mai suporte atitudinile acestora din ce in ce mai agravante. Sau poate va interpuneti dumneavoastra intrei ei si detinuti, asa ca mare manager, doxa de legislatie ad litteram.

5 comentarii:

 1. Atat directorul penitenciarului cat si directorul adjunct la care faceti referirie sunt niste oameni fara coloana vertebrala. Va reamintesc un episod cand la o adunare generala sindicala a fost invitata si conducerea centrala SNLP iar cei doi au dat bir cu fugitii lasand la comanda pe directoarul economic. Aveau multe pe constiinta si au preferat sa fuga, rusine pentru asemenea directori. De ce va mirati ca nu aveti izolator?

  RăspundețiȘtergere
 2. Atat directorul penitenciarului cat si directorul adjunct la care faceti referirie sunt niste oameni fara coloana vertebrala. Va reamintesc un episod cand la o adunare generala sindicala a fost invitata si conducerea centrala SNLP iar cei doi au dat bir cu fugitii lasand la comanda pe directoarul economic. Aveau multe pe constiinta si au preferat sa fuga, rusine pentru asemenea directori. De ce va mirati ca nu aveti izolator?

  RăspundețiȘtergere
 3. La Bacau dictatura celor mediocri !
  Asa cum prevedeam acum ceva timp , pentru colectivul de la Bacau a inceput o perioada foarte dificila , si care ne trage cu mult in jos , si asa am ramas inapoi in timp de cca 4-5 ani de cand avem o echipa manegeriala de toop .
  Acum colac peste pupaza si aceasta criza de personal si tot nu intrezarim adevarata dimensiune a fenomenului.
  Cred ca deja ne apropiem de ceasul al 12-lea si cred ca atingem apogeul dictaturii celor mai mediocri pe care i-a avut aceasta unitate si acest colectiv.
  Am avut candva directori si ofiteri straluciti , avem si acum ofiteri si colegi buni si competenti ,insa acum valorile sunt altele, mediocrii sunt cei pretuiti.

  RăspundețiȘtergere
 4. vrem reactia sindicatelor vis-a-vis de dezastrul de la bacau,actul managerial efectiv nu exista,acest director nu a urmarit decat a-si promova rudele si a umili in ultimul hal oamenii, priviti ce echipa de conducere are.......au adus acesta unitate la sapa de lemn, oameni umiliti in detrimentul celor care muncesc si care efectiv sunt sclaviti pentru binele ,,enclavei,, directorului, vrem reactie, nu vorbe goale, altfel?vom recurge noi la forme de protest, vom anunta presa si ministerul,nu se mai poate asa.....un penitenciar distrus efectiv doar sa la fie bine lor,cei din conducere.

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa cum am promis de multe ori si ne-am tinut promisiunile facute, in perioada urmatoare veti avea o reactie a Filialei SNLP Bacau ,inclusiv la nivel guvernamental cit si la nivelul presei locale si centrale. Aasa cum am spus de multe ori actul managerial la nivelul Penitenciarului Bacau nu exista, iar penitenciarulfunctioneaza prin prisma oamenilor drepti si profesionisti de care se trage din ce in ce mai mult pina la epuizare si acest lucru nu il mai putem accepta. De aceea , in perioada urmatoare vom trece la actiuni prin care vom sqanctiona aceste abuzuri.

  RăspundețiȘtergere